10. Drinki na gorąco

poniedziałek, 21 listopada 2011

Poncz – gorący napój alkoholowy pochodzący z Indii. W oryginalnej wersji przygotowywano go z pięciu składników (stąd nazwa - "pancza" oznacza pięć): herbaty, cukru, cytryny i dowolnego owocu oraz wina.



Dziś najczęściej sporządza się go z herbaty, cukru, przypraw, owoców, soków owocowych oraz alkoholu (rumu lub wódki), a czasem z samego rumu i soku. Poncze to mieszane napoje alkoholowe, najczęściej korzenne, przygotowywane od razu dla większej liczby osób i podawane w wazie. Do Europy dotarł około XVI wieku i do dziś uległ wielu modyfikacjom tych orzeźwiających mieszanek.

Poncz owocowy

2 szklanki mocnej herbaty, najlepiej napar liściastej, butelka białego półsłodkiego wina, 200 ml białego rumu, 100 ml wiśniówki, 2 pomarańcze, 1 grapefruit czerwony, 1 cytryna, 1 limonka, 1 owoc granatu, sok z połowy cytryny, kilka listków mięty



Pokroić na plastry grapefruita, pomarańcze, cytrynę i limonkę. Zaparzyć herbatę, dodać białe wino i wydrążony miąższ owoca granatu. Podgrzewać kilka minut po czym odcedzić przez sito pestki. Do gorącego naparu herbacianego z winem wlać alkohole oraz pokrojone owoce. Podgrzewać jeszcze kilka, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawić do smaku cukrem. Przelać do szklanej wazy, udekorować listkami świeżej mięty.

s

s

Poncz cytrusowo korzenny

3/4 butelki czerwonego wina półsłodkiego, 2 mandarynki, 1 cytryna, 1 pomarańcza, ok 4 cm świeżego imbiru ( może być proszkowany), 6 goździków, 2 ziarna kardamonu, gwiazdka anyżu, 4 łyżki dobrej czarnej herbaty, 1 litr wody, 6-8 łyżek cukru


Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier. Wodą zalać herbatę, goździki, kardamon i anyż. Odstawić na 10 minut. Cytrusy sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki, wrzucić do naczynia i zalać winem. Całość odcedzić przez sitko kilka razy. 

Poncz pomarańczowo grejfrutowy

butelka białego wina, 350 ml białego rumu, 3 pomarańcze, 2 grapefruity, 1 cytryna, 100 g cukru, cynamon, goździki

Ze wszystkich owoców wyciskamy sok, przelewamy go do misy i wlewamy wino, dodajemy cukier, cynamon i goździki, wszystko dokładnie mieszamy. Poncz schładzamy w lodówce przez około godzinę, następnie dolewamy rum i całość podgrzewamy delikatnie żeby uniknąć wrzenia. Dla dekoracji wkładamy plastry pomarańczy a tuż przed podaniem wyciągamy z ponczu goździki.

Poncz ananasowy

puszka ananasa, 750 ml wina białego, 100 ml (ja daję 200ml) rumu, 350 ml esencji herbacianej, 250 ml soku ananasowego, 50 ml soku z cytryny, 1/2 laski wanilii, 5 łyżek brązowego cukru, skórka starta z limonki lub cytryny, szklanka czerwonego wina, 200 ml wiśniówki.

Plastry ananasa pokroić w grubą kostkę i ułożyć w szklanej wazie, zalać rumem i odstawić. Wanilię posiekać. Do garnka wlać wino, esencję herbacianą i sok ananasowy. Wrzuć wanilię i cukier. Wszystko zagrzać. Uważać by nie zagotować! Do tego dodać startą skórkę z limonki lub cytryny i ananasowy sok z rumem. Dobrze zamieszać. Do ponczu dodać jeszcze wino czerwone i trochę wiśniówki by lekko podkreślić rumieńce na policzkach gości.

Grog - napój alkoholowy podobny do ponczu. Został wprowadzony w XVIII w. przez Edwarda Vernona do floty angielskiej, w celu oduczenia załogi spożywania czystej wódki. W skład grogu wchodzi rum lub arak oraz gorąca woda i cukier, zawierać może również dla poprawy smaku sok z cytrusów i cynamon. Jest to napój silnie rozgrzewający. 

Grog klasyczny

200 ml brązowego rumu, 600 ml wody, sok z 1 cytryny, cukier


Wodę zagotować, wlać rum chwilkę podgrzewając (uwaga! w żadnym wypadku nie można doprowadzić do wrzenia). Podawać gorące

Grog rumowy

Składniki na 4 porcje: 1/2 l wody, 5 goździków, 1 laska cynamonu,100g soku cytrynowego, 4 łyżki cukru, 200g podgrzanego uprzednio rumu, 4 plastry cytryny, można dodać odrobinę imbiru, lub startą skórkę z pomarańczy.

Do wody dodać goździki i laskę cynamonu. Doprowadzić do wrzenia. Wlać sok z cytryny. Wymieszać, przelać przez drobne sitko. Do ogrzanej szklanki wsypać porcję cukru i wlać porcję rumu. Następnie uzupełnić gorącą wodą z przyprawami. Do każdej szklanki włożyć plaster cytryny lub limonki.

Grog zmarzniętych marynarzy

4 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki masła. 80 ml brązowego rumu, 20 ml soku z limonki, gorąca woda


Wlej miód do szklanki i zalej do 1/3 wysokości wrzątkiem. Dodaj masło i wymieszaj tak, by masło się rozpuściło. Dodaj resztę składników i dopełnij gorącą wodą.

Fryzyjski grog jajeczny

Składniki na 4 szklanki po 200 ml

3 żółtka, 3 łyżki cukru, 100 ml brązowego rumu, gałka muszkatołowa

 

Żółtka urzec z cukrem w gorącej kąpieli. Rum zmieszać z 400 ml gotowanej wody i, cały czas mieszając, dodać do żółtek. Rozlać do szklaneczek. Posypać gałką muszkatołową.

Grzane Piwo

Grzane piwo

0,5 litra piwa, łyżka miodu, świeżo otarta gałka muszkatałowa do smaku, cynamon w lasce, goździki


Wlewamy piwo do naczynia w którym będziemy je podgrzewać tak, aby wytworzyła się piana. Następnie dodajemy utłuczone przyprawy, oraz otartą na tarce gałkę muszkatałową. Dodajemy miód i gotujemy do granicy wrzenia. Piwo nie może się zagotować. Na koniec przelewamy nasze piwo przez sitko, by odcedzić przyprawy. I gotowe :-)

Grzane piwo z jajem

1 butelka jasnego piwa, 2 żółtka, 4 łyżki cukru, kawałek cynamonu, 4 goździki, szczypta kardamonu.


Najpierw przygotowujemy kogel mogel: w ceramicznym garnuszku ucieramy cukier z żółtkami na gładką masę. W rondelku podgrzewamy piwo z cynamonem i goździkami i kardamonem. Tuż przed zagotowaniem odstawiamy. Do utartych żółtek powoli wlewamy gorące piwo ciągle mieszając. Podgrzewamy jeszcze chwilę całość, by napój lekko zgęstniał. Nie doprowadzamy do wrzenia. Podajemy w porcelanowych filiżankach. Możemy posypać sypkim cynamonem.

Grzaniec sarmacki

0,5 litra jasnego piwa, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, kawałek kory cynamonu, kilka goździków, szczypta gałki muszkatołowej, ziarna kardamonu, 0,5 litra ciemnego piwa, kawałek kory, cynamonu, 3–5 goździków, skórka skrojona z pomarańczy, 2 łyżeczki cukru

Jasne piwo: część piwa zagotować z przyprawami i odcedzić. Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej na puszystą masę. W czasie ubijania wlewać po trochu zagotowane z przyprawami piwo i ubijać do momentu, aż płyn zacznie lekko gęstnieć. Wówczas wlać pozostałe piwo i wymieszać.

Ciemne piwo: pomarańczę wyszorować, osuszyć. Skórkę pomarańczową pokroić na cienkie paseczki. Część piwa wlać do rondelka, dodać korę cynamonu, goździki i skórkę pomarańczową. Szczelnie przykryć i gotować 1–2 minuty. Gorący płyn przecedzić przez sitko, posłodzić i wymieszać z pozostałym piwem. Podgrzać i przelać do kufli.

Grzane wino

s

Grzany miód

Miodowy grzaniec

0,7 litra miodu trójniak, 1 pomarańcza, 2 laski cynamonu, 1 łyżka soku z malin

Umyj i osusz pomarańczę. Obierz ją i część skórki zetrzyj drobno. Podgrzewaj miód w rondlu, dodaj skórkę z pomarańczy, cynamon i sok malinowy. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Pamiętaj, nie może się zagotować!

Kawa

Kawa po Irlandzku

1 łyżeczka barowa brązowego cukru, 40 ml irlandzkiej whiskey, filiżanka gorącej kawy, lekko ubita śmietana


Na dno wysokiej szklanki na nóżce nalewa się przygotowaną gorącą czarną kawę. Następnie dodaje się miarkę irlandzkiej whiskey. Do tego wsypuje się niewielką ilość cukru. Śmietanę najpierw ubija się lekko, najlepiej przez wstrząśnięcie w zamkniętym pojemniku, a potem dodaje na samą górę tworząc specyficzny "kożuszek", przez który pije się kawę. Największą sztuką jest niedopuszczenie do zmieszania się warstw.

Herbata

Herbata po góralsku

herbata, łyżka miodu, sok z cytryny, 50 ml wódki.

 

 

Zaparz w kubku mocną aromatyczną herbatę, nie dolewaj wody do pełna, zostaw miejsce na pozostałe składniki. Gotową herbatę osłodź miodem, z połówki cytryny odkrój plasterek, wrzuć do herbaty, z pozostałej części wyciśnij sok w ilości w/g uznania, dodaj wódkę. Spożywaj na gorąco :-)

Herbata grudniowa

Przepis na 10 osób: 300 g miodu, 1 l gorącej mocnej herbaty, sok z 2 cytryn, sok z 2 pomarańczy, 300 ml likieru pomarańczowego, 1 łyżeczka do herbaty mielonego cynamonu, 250 g bitej śmietany.

Rozpuścić miód w herbacie. Dodać soki, likier i cynamon. Podgrzewać mieszając, ale nie gotować! Po nalaniu do szklanek dodać na wierzch bita śmietanę.

Inne

Red & White

20 ml brązowego rumu, 20 ml białego rumu, 60 ml mleka20 ml śmietanki, 20 ml likieru wiśniowego

Podgrzać - nie gotować rum, mleko i śmietankę. Wlać do szklanki i powoli dolewać likier. Nie mieszać ale natychmiast podawać.

Meksykański napój miłosny

1 laska wanilii, 1 szklanka mleka, 1 łyżka kakao, 2 łyżki wody, 1 łyżka miodu, 1 łyżka cukru, 30 ml białego rumu, 2 krople sosu tabasco.


Laskę wanilii wkładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu około 5 minut. Wanilię wyjmujemy, rozcinamy na pół. Wydrążamy ze środka nasiona wraz z miąższem, które wkładamy z powrotem do rondelka. Dodajemy dwie łyżki wody, kakao, cukier i miód. Wstawiamy na ogień i mieszając podgrzewamy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy tabasco i ubijamy mikserem przez 2 minuty, by napój się spienił. Na końcu dodajemy rum, mieszamy. Napój podajemy gorący. 

Grzaniec tropikalny

2 limonki, 2 pomarańcze, 1 butelka (750 ml) mocnego czerwonego wina, 300 ml brandy, 1/2 szklanki cukru pudru, gałka muszkatołowa, goździki, 4 kawałki cynamonu


Umyj i sparz pomarańcze i limonki, pokrój je w plastry. Mocno podgrzej wino i brendy, dodaj owoce, goździki i szczyptę gałki muszkatołowej. Podgrzej bardzo mocno, nie dopuszczając jednak do wrzenia, wsyp cukier, wymieszaj. Grzane wino wlej do kubków, do każdej porcji włóż kawałek cynamonu.

Grzaniec podlaski

1l czerwonego, najlepiej półwytrawnego wina, suszone owoce (np. śliwki i jabłka), ¼ szklanki pszczelego miodu, laska wanilii, goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz, pół szklanki rumu

Owoce skrapiamy rumem i zostawiamy na godzinę. Wlewamy część wina, dodajemy przypraw. Wszystko podgrzewamy, ale uważamy żeby się nie zagotowało. Doprawiamy miodem. Dolewamy resztę wina, przykrywamy na 6 godzin, odcedzamy. Podajemy na ciepło. 

Glogg

Glogg to rodzaj grzanego wina wywodzący się ze Szwecji, ale popularny w całej Skandynawii i w Estonii. Napój przyrządza się, podgrzewając wymieszane ze sobą składniki: czerwone wino, miód, przyprawy (cynamon, goździki, imbir), skórkę pomarańczową oraz bakalie - najczęściej migdały i rodzynki, napój wzmacnia się alkoholem: wódką, akvavitem lub koniakiem.

3/4 półsłodkiego czerwonego wina
1/4 szklanki wódki
cukier do osłodzenia
skórka pomarańczowa, migdały i rodzynki
goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz, kardamon, imbir


Gotujemy ok. 2l wody, po czym dodajemy przypraw. Po jakimś czasie, gdy zrobi się napar, mieszamy go z winem i dodajemy cukier. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Na końcu wrzucamy migdały i rodzynki. Podajemy na ciepło.

Gluhwein

czyli grzaniec w wersji niemieckiej

3/4 l półwytrawnego czerwonego wina, cukier do osłodzenia, 1 limetka, goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz, 1/4 szklanki koniaku


Do garnka włożyć laski cynamonu, cytrynę, wsypać cukier i wlać wino. Garnek postawić na małym ogniu i podgrzewać mieszając od czasu do czasu, pilnować by wino nie zagotowało się. Gdy będzie gorące wlać koniak, zamieszać i zdjąć z ognia. Przelać do dużego żaroodpornego naczynia, odcedzając dodatki aromatyczne. Naczynie postawić na stole na podgrzewaczu utrzymującym ciepło. Rozlewać łyżką wazową do szklanek.

Lumumba

Dwie wersje, w zależności od miejsca gdzie są serwowane:

1 sposób: 1 szklanka gorącego kakaa, 50 ml rumu, bita śmietana, starta czekolada

2 sposób: 1/4 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady, 200 ml gorącego mleka, 50 ml koniaku, bita śmietana, wiórki kokosowe

W pierwszym przypadku do gorącego kakaa dodajemy rum, na wierzch kładziemy bitą śmietanę i posypujemy z wierzchu tartą czekoladą, w drugim rozpuszczamy tabliczkę czekolady w gorącym mleku, dodajemy koniak, na to bitą śmietanę i wiórki kokosowe



Archiwum